De wereld verandert razendsnel, of je dat nou leuk vindt of niet. Vijftig jaar geleden bestond de mobiele telefoon nog niet eens en nu zijn de welbekende smartphones niet meer weg te denken. Iedereen krijgt ermee te maken, ook onze kinderen. Uit een Amerikaans onderzoekt blijkt zelfs dat 25% van de kinderen jonger dan twee jaar al een eigen smartphone heeft. Vanaf jonge leeftijd komen de kinderen al in aanraking met deze nieuwe technologieën. Dat de technologie zich blijft ontwikkelen is een positief punt, maar het kan als ouder lastig zijn om de grenzen te bepalen voor je kind. Dit artikel geeft je een inzicht in hoe je deze grenzen bepaalt en hoe je het best met de ontwikkelingen omgaat.
Beperk smartphonegebruik
Even een leuk racespelletje doen op je smartphone, eventjes een filmpje kijken op de tablet, je kind vraagt met regelmaat of hij iets mag doen op de technologische apparatuur. Het is dan ook bijna onvermijdelijk dat je kind op den duur zijn eigen smartphone wil. Dit zijn lastige onderwerpen, want je wil niet je kind teveel afhankelijk wordt van de ‘vierkante apparaten’, maar je wilt ook niet dat hij of zij het buitenbeentje wordt omdat ‘ie dan de enige is zonder. Waar trek je de grens en hoe pak je dit aan?
Achterhaal de reden waarom
De eerste stap is, wanneer je kind vraagt om een smartphone, het achterhalen waarom je kind dit graag wil. Wat is je kind ermee van plan? Op basis hiervan kun je als ouder bepalen of het echt nodig is dat je kind een smartphone krijgt en kun je de gesprekken over de gevolgen afstemmen op de wensen van je kind.
Ga gesprekken over de gevolgen
De vervolgstap nadat je akkoord hebt gegeven op het krijgen van een smartphone, is het uitleggen van de haken en ogen bij het gebruik van een smartphone. Wees eerlijk en open in de risico’s die het met zich meebrengt en hoe je kind daar het beste mee om kan gaan. Je kind komt namelijk in een harde ‘sociale’ wereld, waar de beoordelingen en veroordelingen snel klaar staan door middel van bijvoorbeeld het gebruik van Whatsapp, Facebook, Instagram en andere sociale apps. Hiermee krijgen ze wellicht te maken met cyber-pesten: buitengesloten worden van bepaalde App-groepen, nare berichten krijgen, digitale groepsdruk, etc.. Benoem de ongewenste invloeden en leg uit dat het belangrijk is dat je kind open mag zijn wanneer dergelijke problemen zich voordoen, zodat jullie samen kunnen kijken naar een oplossing.
Stimuleer de persoonlijke ontwikkeling
Het is natuurlijk geweldig voor een kind om bezig te gaan op de smartphone met speelse, educatieve apps, maar voor de ontwikkeling van je kind is het minstens zo belangrijk dat ‘ie genoeg buiten speelt, tekent, sport en muziek maakt. Een tip is dan ook om een grens te stellen voor je kind op basis van zijn of haar leeftijd. Stel bijvoorbeeld als regel dat je kind de telefoon mee mag naar school, ’s avonds nog een uurtje mag gebruiken en daarna gaat het toestel op de kast. De overige tijd mogen ze lekker gebruiken om ‘kind te zijn’. Een extra stimulans is om als ouder het goede voorbeeld te geven, is door zelf zo min mogelijk op de smartphone actief te zijn in de omgeving van het kind. Wat ook werkt is positieve motivatie: koppel het gebruik van de smartphone door je kind aan beloningen. Gaat het een maand goed zonder gemopper wanneer de smartphone op de kast belandt? Dan krijgt je kind een leuk cadeautje, zoals een selfie stick om leuke foto’s mee te maken of een euro extra zakgeld.
Download Applock en Screen Time
Er zijn verschillende apps die je helpen bij het ‘controleren’ van het gebruik van de smartphone door je kind. Neem bijvoorbeeld de app Applock. Met deze app stel je een wachtwoord in op bepaalde apps waarvan je niet wilt dat ze dit gebruiken zonder jouw toestemming. Om de app te openen, moet dus eerst dit wachtwoord worden ingevuld, voordat de app gebruikt kan worden. Zo houd je controle op wat je kind kan met de smartphone. Daarnaast is ook de app screen time een handige app. Hiermee houd je afspraken bij en limiteer of blokkeer je bepaalde functies na een bepaald tijdstip (bijvoorbeeld Social Media en Whatsapp). Zo voorkom je dat je kind in bed nog uren aan het ‘Whatsappen’ is bijvoorbeeld.
Vind de balans
Naast de smartphone, zit je kleintje ook maar wat graag achter de tablet, je MacBook of gewoon de computer. Het liefst speelt je kind er uren per dag op. Het is van belang dat je de balans vindt in het gebruik van deze gadgets om de vierkante ogen te voorkomen. Stel bijvoorbeeld als regel dat je kind in totaal 2 uur per dag op de computer, smartphone, etc. mag en zelf mag weten hoe hij of zij hier invulling aan geeft. Zorg er wel voor dat je apparatuur goed beschermd is, je weet maar nooit wat je kleintje ermee uithaalt. Bescherm bijvoorbeeld je MacBook met een leuke Pro Retina 15 inch MacBook hoes en je eigen Honor telefoon met een stevige Honor 5c hoesje. Zo is al je apparatuur in ieder geval bestand tegen de onhandige ongelukjes wanneer je kind gebruik maakt van jouw apparatuur.
Hoe ga jij om met het gebruik van de technologie door je kinderen? Wat zijn jouw regels?
Onze tweeling is op 5 december 3 geworden en kunnen niet wachten op naar school te gaan. Ze hebben van heel mijn familie samen allebei een tablet gekregen om oefeningen te doen aangezien ze dit erg leuk vinden. Dit doen ze dan hooguit 20 minuutjes (vaak halen ze dat al niet omdat ze na tien minuutjes klaar zijn) en dan gaan ze weer spelen dus ik heb dat probleem nog niet echt. Mijn telefoon mogen ze niet aankomen maar ze willen hem ooit wel eens goedbedoeld naar me brengen haha.
Waaw, 2 jaar is echt wel heel jong! Ik denk soms dat het nog een ver-van-mijn-bed-show is, maar besef dat de smartphone tijd er snel zal komen als ik mijn 3,5-jarige door mijn foto’s op door YouTube filmpjes zie swipen…
In ieder geval geen smartphones aan tafel! En ’s avonds ook niet meer. Helaas kun je er echt niet om heen, omdat ze op de middelbare school echt een smartphone nodig hebben…